TITEL
GENRE
UITGAVE
PAGINA'S
OPMAAK
UITGEVER
ISBN
PRIJS
BESCHIKBAAR
AUDIOBOEK
E-BOEK
ONLINE
BESTELLEN
HET VERHAAL
Heerlen, 1951. De wederopbouw is in volle gang en de vraag naar steenkool is groter dan ooit tevoren. De Limburgse mijnstreek bruist en duizenden koempels werken diep ondergronds in een wereld van ongekende omvang.
Jan Bemelmans is mijnwerker en woont in de Heerlense kolonie Beersdal. Wanneer zijn rustig voortkabbelende leven verstoord wordt door een reeks gebeurtenissen, begint Jan te twijfelen aan zijn toekomst en die van zijn kinderen.
Hij droomt van een ander bestaan. Eigenlijk een ondenkbare gedachte voor een koempel. Jan kan de mijn wel loslaten, maar zal de mijn Jan loslaten? Een vraag met een bloedstollend antwoord. Het blijkt dat persoonlijke kwesties en benauwende sociale controle net zo beslissend over leven en dood kunnen zijn als de voortdurende dreiging van instortende mijngangen, exploderend gas of stijgend water.
OVER HET BOEK
Zwarte droom is geschreven voor oud-koempels en hun kinderen, maar ook voor iedereen die nog nooit steenkool gezien heeft. In het eerste hoofdstuk gaat de lezer, samen met een jonge leerling van de Ondergrondse Vakschool, voor het eerst ondergronds en maakt door zijn ogen kennis met de haast onvoorstelbare wereld van de ondergrondse mijnstreek.
Terug bovengronds, gaat de lezer mee met hoofdpersoon Jan, en leert de kolonie kennen. Zonder in de toon van een geschiedenisboek te vervallen, neemt het verhaal de lezer bij de hand op een reis naar de mijnstreek anno 1951. Eenmaal ondergedompeld in het leven van de mijnwerker en zijn gezin, gaat de lezer op in dagelijkse gebeurtenissen, bijzondere personages en spannende voorvallen, die het verhaal steeds meer vaart geven. De apotheose is meeslepend, zenuwslopend en ontroerend. Een fictief verhaal vol boeiende personages en plotwendingen, tegen de historisch en sociologisch correcte achtergrond van het Heerlens mijnverleden.
HET SCHRIJFPROCES
"Het idee voor Zwarte droom ontstond tijdens een wandeling door de kolonie Beersdal. Gegrepen door de bijna voelbare geschiedenis, in combinatie met verhalen en anekdotes uit mijn eigen familie, wilde ik het hoogtepunt van de mijnindustrie ervaren, door de ogen van een eenvoudige koempel. Iemand zoals mijn grootvader, die 42 jaar lang ondergronds werkte als houwer op de O.N. 1. Het verhaal werd fictief. Spannend, een beetje humoristisch maar zeker ook ontroerend. Het moest de lezer meenemen en hem of haar die unieke tijd en plek zelf laten ervaren. Maar het moest kloppen; alle details van het bovengrondse mijnwerkersgezien en het zware, ondergrondse werk. Ik wilde niets schrijven dat historisch, sociologisch of technisch onjuist was. Daarom heb ik, na gedegen onderzoek, mijn tekst in etappes voorgelegd aan oud-koempels en mijnwerkerskinderen. Alleen wanneer zij bevestigden dat alles juist was, was ik tevreden.
Uitgever Leon van Dorp, gespecialiseerd in boeken voor, door en over Limburg(ers), was direct enthousiast, nog voor hij het volledige verhaal gelezen had.
Op 8 mei 2015 mocht ik Zwarte droom presenteren in het Heerlense Royal Theater, dat een cruciale rol speelt in het verhaal. Een halfjaar later bleek, door de grote belangstelling, een tweede druk noodzakelijk."
Ivo Senden
Zwarte droom is het eerste boek waain je het Limburgse mijnwerkersbestaan echt kunt meeleven."
Dagblad De Limburger
Redactie
Spannende gebeurtenissen volgen elkaar op, maar ook het leven in de mijnkolonie wordt door Ivo Senden uitvoerig beschreven."
Gezien
Redactie
Ivo Senden is een rasverteller."
Leestafel
Redactie
Zelden zat er zoveel mijnstof tussen de bladzijden van een boek."
Dagblad De Limburger
Redactie
De grootste complimenten waren de oprechte emoties van lezers. Stoere kerels die mij lieten weten tot tranen geroerd te zijn. Toen was ik tevreden."
De auteur
Ivo Senden
De vriendschap onder de koempels speelt een grote rol in het boek."
Onderons
Redactie